Обръщане на врати и прозорци

 „Обръщане“-то на вратите и прозорците е един много важен, но и често подценяван от клиентите довършителен етап от подмяната на прозорците. Трябва да се знае, че измазването има голяма роля в хидроизолирането и топлоизолирането на помещението със сменените прозорци. Полиуретановата пяна, която се поставя при монтажа на дограмата, има основно крепежна и изолаторна функция, но тя е неустойчива на атмосферните влияния – водопромукаема е, UV лъчите я състаряват и тя става на прах. Възможно е и прозорецът да започне да се клати, с което се нарушава неговата стабилност, и цялостния ефект от подмяната на дограмата бива съсипан.

За това, максимум до 1 месец след монтажа, пяната трябва да се изреже и да се измаже с подходящите материали двустранно – от вътре с гипс или специална смес – гипсова шпакловка, а от вън с теракол. Ако фугите от външната страна не са големи и новият прозорец е легнал в зъба от старата дограма (както най-често става на панелните блокове), може да се запълнят и със структурен силикон, който може да се боядисва и старее сравнително бавно.

Ако направите довършването само от вътрешната страна, знайте, че не след дълго ви очаква нов ремонт, и мухълът по стената не се е образувал в следствие на „лоша дограма”!

Влагата си пробива най-лесно път през остарялата полиуретанова пяна. Много често клиента смята, че сумата за измазването, която му е дадена от фирмата изпълнител, е твърде висока. Но помислете, как бихте се справили сами със задачата, ако крайните стъклопакети (в 80 % от случайте на остъклените тераси) са неотваряеми и са с размери 900-1000 мм х 1500-1600 мм. Такъв пакет тежи около 30-40 кг и е невъзможно, без да го демонтирате, да достигнете фугата за шпакловане от външната страна. Ако не сте наясно с монтажно-демонтажните дейности, свалянето е невъзможно и, вследствие на което, измазването не може да бъде извършено. Ако се загледате по блоковете, ще видите доста такива неизмазани отвън прозорци и при всеки от тях проблемът е един и същ – течове от вътрешната страна покрай дограмата, почернели стени и дори естествено проветряване.

За това „КОМФОРТПЛАСТ“ разполага със специалисти, които биха завършили цялостния етап по подмяната на дограмата с подходящите за случая материали.

Не омаловажавайте този последен етап, защото разходите впоследствие ще бъдат много по-големи!